Renlighedstræning

Når man henter en lille bedårende hundehvalp på 8 uger med hjem, kan de fleste dårligt forestille sig det store arbejde, de nu har taget ansvaret for. Det er vigtigt at være klar over, at det første ½ år med hvalp i huset er en travl tid, hvor man skal have et øje på hver finger. En hvalp på 8 uger er sammenlignelig med et barn på 9-10 måneder. Den har altså ingen kontrol over blæren endnu, og det får den først helt, når den er mellem 6 og 12 mdr. gammel. Hvalpe er som børn meget forskellige på dette punkt. Nogle er renlige hurtigt og andre langsomt. I stor udstrækning afhænger det også af hundeejerens indsats. 
Hvalpen kan ikke forventes at kunne holde sig de 8 timer, mennesket er på arbejde, og i øvrigt er det også synd for den at være alene så lang tid ad gangen. Når hvalpen er ca. 6 mdr. gammel, vil den typisk kunne holde sig 4 timer, hvis den er i ro. Er den aktiv og farer rundt, skal den ud hver 2. time.
Renlighedstræning af hvalpen 8-20 uger gammel:

- Den skal ud at tisse m.m. 1 gang i timen fast i de vågne timer og 2-3 gange i løbet af natten.

- Den skal ud, når den har spist og drukket.

- Den skal ud, når den har leget.

- Den skal ud, når den tripper søgende rundt om sig selv, eller hvis den går ud til døren.

Hav altid godbidder med ud og afgræns det område, du vil have den til at tisse på. Det kan du gøre ved f.eks. at blive i haven, indtil den har besørget eller ved at give den flex line på og stille dig på det samme sted, indtil den er færdig. Mange hvalpe vil nemlig i deres iver for at at undersøge omgivelserne helt glemme at tisse, indtil de kommer ind igen. Så området den skal besørge på skal være agrænset, så den hurtigere kommer i tanke om, hvad den skal.
Det er vigtigt altid at rose for veludført gerning f.eks. "dygtig tisse". Senere kan det blive til en kommando, den forstår, så du kan få den til at tisse, når du vil have den til det.
Giv den sammen med rosen en godbid, så vil den hurtigt forstå, hvad der er så godt. Alle hvalpe elsker at være dygtige, så ros gerne lidt overstadigt, når det lykkes.
Skæld ALDRIG  din hvalp ud for have besørget indendøre - det forstår den alligevel ikke. I værste fald bliver den så utryg ved at tisse, at den begynder at gøre det i ly bag sofa, døre, borde m.m. Den må ALDRIG være bange for at skulle gøre, hvad alle levende væsener skal...
Har den gjort noget indendøre, så tør stille og roligt op. Husk at bruge lidt Rodalon i vandet, så fjernes både lugt og bakterier.
Det vigtigste i renlighedstræning er masser af tålmodighed og konstant overvågning af hvalpen, når den er vågen, så du får den ud i tide.

Nyeste kommentarer

28.08 | 07:09

Hej Eva. Du er nødt til at ringe til os for at komme i betragtning. Du ...

02.06 | 19:22

Det har vi om ca 6 uger. Du er velkommen til at ring og evt blive skrevet ...

02.06 | 15:39

Hvornår har I et kuld parat til salg ? Jeg er interesseret i en hanhund Har før ...

13.10 | 06:58

Hej Du er nødt til at ringe for at komme i betragtning 28299259 bedst ...